Malá Studená dolina a chata Brnčalka sú vyobrazené na poštových známkach

21.09.2013 Poprad

Vysoké Tatry 20. septembra (TASR) - Slovenská pošta dnes slávnostne inaugurovala dve nové poštové známky s tatranskými motívmi. Prvou z dvojice je známka "Krásy našej vlasti: Tatranské motívy – Malá Studená dolina" s nominálnou hodnotou 1,25 eura. Je na nej zobrazená Malá studená dolina, ktorá patrí k najnavštevovanejším lokalitám Vysokých Tatier,“ informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.
Súčasne s poštovou známkou vyjde obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC a domicilom mesta Vysoké Tatry. Motívom FDC je Litvorová dolina. Druhá známka "Krásy našej vlasti: Tatranské motívy – Chata pri Zelenom plese" má nominálnu hodnotu 1,45 eura a je na nej zobrazená Chata pri Zelenom plese, známa aj ako Brnčalka. Súčasne so známkou vyjde obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC a domicilom mesta Vysoké Tatry. Motívom FDC je ďalšia tatranská chata Plesnivec.
Autorom výtvarného návrhu oboch známok je akademický maliar Martin Činovský a autorom rytín FDC je akademický maliar Rudolf Cigánik. Slávnostná inaugurácia známok z emisného radu Krásy našej vlasti: Tatranské motívy sa uskutočnila dnes popoludní v Penzióne Teniscentrum v Tatranskej Lomnici.
„Je to pre nás veľká česť, pretože aj toto je prirodzený a nenásilný spôsob prezentácie a zviditeľnenia nielen v rámci Slovenska, ale v podstate celého sveta,“ uviedol pri tejto príležitosti primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Meno a tvorba akademického maliara Martina Činovského je podľa neho Tatrancom známa, keďže na poštových známkach už zobrazil nejeden krásny kút, či už to bolo Popradské pleso, Skalnaté pleso, Vodopády Studeného potoka i na dvojznámke panorámu Vysokých Tatier. „Preto si ceníme, že opäť zalovil v tatranských vodách,“ uzavrel Mokoš.
 

Vyberte región